KOVID-19 ile Mücadeleye Destek Olan Nonwoven Ürünler
Edana tarafından yayınlanan bildiride, Korona virüsünün (KOVID-19) neden olduğu mevcut küresel sağlık krizi, yüz maskelerinin, dezenfekte edici mendillerin ve kişisel koruyucu giysilerin öneminin yanı sıra, tedarik zincirinin bu ürünlerin üretimini ve tedarikini sağlayacak şekilde devam ettirilmesi gerektiğini ortaya koydu.
Bu bağlamda, pandemiye karşı savaşa katkıda bulunan diğer nonwoven bazlı ürünleri de içeren resme daha geniş bakmak gerekiyor.
- Hızlı test kitleri için bileşenler
Dünya çapında birçok teşhis şirketi, koronavirüsün kolay ve hızlı bir şekilde tespit edilmesi için test kitlerinin geliştirilmesi üzerinde çalışıyor. Bu kitler, kandaki virüsü tespit edebilen lif bazlı bileşenler içeriyor.
- Biyo-numune toplama kartları
Bu kartlar, bulaşıcı hastalıkların geniş ölçekte taranması için kullanılıyor. Daha geleneksel sıvı örneklemesine bir alternatif olabilirler: doğrudan karta toplanan kan veya tükürük örnekleri, analizden önce ortam sıcaklığında saklanabilir ve taşınabilir.
- Suni solunum cihazları için filtreler
KOVID-19’dan etkilenen en ciddi vakalar suni solunuma ihtiyaç duyduğundan vantilatörlerin güvenliğini ve hastalara sağlanan havanın kalitesini sağlamak için kullanılan filtre ortamına güçlü bir talep oluyor.
- Laboratuvar filtreleri
Sağlık kuruluşları, hastaneler ve laboratuvarlar, özellikle KOVID-19’un tedavisi ve aşılanmasına yönelik araştırmalar için analiz, numune hazırlama ve laboratuvar çalışmaları için yeni zorluklarla karşı karşıyalar. Laboratuvar filtreleri, laboratuvar ölçekli uygulamalarda numunelerden partiküllerin uzaklaştırılması için kullanılıyor.
Türkiye, Nonwoven ve Teknik Tekstiller Alanında Gelişmiş Bir Kapasiteye Sahip
Dünya, KOVID-19 pandemisi sırasında; tıbbi maskeler, solunum maskeleri, solunum cihazları, önlükler, perdeler, tulumlar gibi tıbbi cihazlar ve kişisel koruyucu ekipmanlarla sağlık personelinin ve hastaların korunmasında nonwovenların önemli rolünü keşfetmeye devam ediyor. Türkiye’de, nonwoven ve teknik tekstiller alanında faaliyet gösteren birçok firma, uluslararası pazarda da önemli rol oynayarak bu konudaki global başarısını kanıtlıyor. Firmalar, milli ve yerli üretimle sağlık çalışanları başta olmak üzere Türkiye genelinde maske ve dezenfektan ihtiyacını karşılamaya yönelik çalışmalarına son hızla devam ediyor. Örneğin; 61 ihracatçı birliği, 27 sektörü ile 90 bin ihracatçısıyla Türkiye’de ihracatın tek çatı kuruluşu olan Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM), günlük 1 milyon maske üretimi ile başlayıp aylık 40 milyon adet maske üretimi kapasitesine ulaşmayı hedefliyor. Ayrıca Türkiye, kendi ülkesi için ürettiği tıbbi malzemelerin yanı sıra, bu konuda ihtiyacı bulunan ülkelere de gerekli desteği sağlıyor.